Hvad er tandblegning?

Hvad er tandblegning?

Tandblegning er en proces til blegning af tænderne for at forbedre tændernes udseende. Tandblegning er en kemisk proces, der normalt bruger oxiderende agenter til at fjerne misfarvede pletter på tænderne.

Den kemiske proces bag tandblegning
Når vandet reagerer med carbamidperoxid (en aktiv ingrediens i nogle tandblegnings løsninger) frigives der hydrogenperoxid, som hvider tænderne. Tandblegnings geléen kan også indeholde brintoverilte, der fungerer som blegemiddel. Hydrogenperoxiden går igennem tændernes overflade og oxiderer de organiske kompositmaterialer (disse kompositter er faktisk årsagen til tændernes farvning), der findes i tandemaljen. Oxidationen af organisk kompositmaterialer resultater i færre tilbageværende molekyler, som er meget lysere i farven end de oprindelige organiske kompositmaterialer.

Der kan være mange årsager til misfarvning af tænderne, heriblandt indtagelse af bestemte fødevarer og drikkevarer såsom kaffe, te, sodavand drinks, rødvin, og bær. Misfarvningen kan også være forårsaget af ældning, tandskader mm.

Der findes flere forskellige tandblegningsmidler.